Изложба живопис на Зара Мащенко

 Изложба живопис на Зара Мащенко

Празник в душата

Днес се открива изложба живопис на Зара Мащенко.
Тя ще представи 50 произведения на художничката между които „Обич“, „Съвършенство“, „Празник в душата“, „Нежност“ и „Прощавам ти за всичко“. Всички картини на Зара Мащенко са рисувани с маслени бои и с пръсти. Авторката е първата, която въвежда тази техника.
Зара Мащенко е българска художничка, известна като „Кралицата на цветята“. Родена е на 16 ноември 1936 година в София. Завършва Държавното хореографско училище, специалност „Балет“, но съдбата ѝ определя съвсем различно бъдеще. Всичко започва през 80-те години на XX век в Киев, в периода, когато е омъжена за известния руски кинорежисьор Николай П. Мащенко („Пътят към София“). Една сутрин, след странен сън за своята майка, представящ я с картина и запалена свещ в ръка, тя решава да пресъздаде видяното.
Всяка творба на художничката е с изключително усещане за живопис. Платната ѝ говорят за любов, красота, понякога и за тъга. Картините са психологически етюди, разказващи невероятна човешка история. Чрез тях споделя и своята житейската философия, основана на много обич, вяра, надежда и доброта.
Художничката има над 5000 картини. Реализирала е над 70 самостоятелни изложби в България и чужбина – Австрия, Германия, Франция, Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Бразилия, Русия и други. Зара Мащенко умира на 7 февруари 2019 г. в дома си в София.
Изложбата е от днес, 28 април до 7 май в Vivacom Art Hall Оборище 5.

Велин Манов

Подобни публикации