„Изкуство да не правиш нищо“ на Константин Костов

 „Изкуство да не правиш нищо“ на Константин Костов

Under the Steam

„Изкуство да не правиш нищо“ (Il dolce far niente) е името на изложба живопис на младия Константин Костов.
Художникът коментира: „Има моменти, в които си правиш равносметка за отминалото време. Има какво да научим от италианците, като например тяхното „Изкуство да не правиш нищо“, или както го наричат: „Il dolce far niente“. Това, което искам да представя с картините си е една ирония, или може би наблюдение върху това как ние адаптираме или как разбираме подобно „изкуство“. В нашата действителност – това да не правиш нищо повечето пъти се свързва с бездействие и лентяйство. От позицията на художник съзерцанието не е неправене на нищо, макар така и да изглежда. Милея по някакъв начин за онези състояния и възможности да съзерцаваш дълго, както нашите колеги художници от миналото са правили. Но сегашната действителност предразполага към по-фрагментарно, по-динамично вглеждане, толкова забързано, че не стига някак до онези узряващи, изискващи повече време моменти.
Изживяхме една катастрофа свързана с много предизвикателства, едно от които и дългото време прекарано в изолация. Там някак започнахме да се завръщаме към потребностите си, към разбиране на времето като наше, но и като изгубено по нещо друго. Това не беше „изкуство да не правиш нищо“, а просто правихме нещата по други начини. Имам усещането, че тази фрагментарност на възприятията от последния период беше толкова противоречива и толкова крайна като позиция, че предразположи към един дисбаланс на цялото, в който хората се загубиха. До тук парчетата на придобитата реалност бяха от диапазона на безнадеждност до успех, от пропадане, усещане за самота до абсолютна еуфория. Попитах себе си: „Мога ли да съм изкусен в неправенето на нищо?“ – отговора беше именно в тази фрагментарност, като придобито усещане за нормалност, което неочаквано предразположи към мечтата за завръщане в преживяната цялостност.
Светът се променя и постоянно го догонваме, като забравяме, че ние бяхме тези, които мечтаехме да го направим по-добро място. Може би с усвояването на „изкуство“ като Il dolce far niente бихме могли да върнем позицията си на мечтател, а защо не и на създател на новото и предстоящо време.“
Изложбата ще бъде между 1 до 19 ноември в „Ракурси“.

Велин Манов

Подобни публикации