Изложба и книга на Греди Асса

 Изложба и книга на Греди Асса

Виртуозният художник Греди Асса открива своя изложба, вдъхновена от творбите и творците, оформили историята на изкуството такава, каквато я познаваме днес. Заедно с тази „Лична история на изкуството“ с рисунки и живопис ще бъде представено и луксозното издание „Деца на въображението“ – албум, подслонил в книга своебразния „пантеон“ на гения.
В 61 рисунки и живописи оживяват образите на Винсент Ван Гог, Марсел Пруст, Франтишек Купка, Паул Клее, Оскар Кокошка, Фернандо Песоa, Рене Магрит, Хенри Мур и други.
Наблюдавайки творчеството на всеки един автор, Греди Асса се опитва да си представя „образа на детето-„послание“, като завършена визия на художника. Така част от рисунките се превръщат в упражнение по измисляне на деца. Рисунката – освен посланието, което отправя към нас – има и издайническа страна, тя отразява потенциала на художника.
Замислен като помагало за напреднали любители на визуалните изкуства, албумът „Деца на въображението“ се превръща в своеобразна лична „история на изкуството“.
„Бях писал, че рисунката е магическо езеро на въображението. Сега бих добавил, че е изкристализиран образ на художественото мислене… Тази изложба е отдавна замислена като помагало за напреднали любители на визуалните изкуства. Тя се превърна в своеобразна лична история на изкуството, ако мога да се позова на заглавието на текста на френския историк на съвременното изкуство проф. Бертран Тилие. Безкрайно съм му благодарен за проникновения текст, който той написа въз основа на множеството рисунки, които му показах преди две години. Този текст ме стимулира не само в работата по изложбата – разработването на идеята прерасна в написване на книга със заглавието на изложбата“, коментира Греди Асса.
„Деца на въображението“ се издава от „Сиела“
Представянето на изложбата и книгата ще бъде 1 юни в зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници.

Велин Манов

Подобни публикации