Изложба на Калас Либфрид

 Изложба на Калас Либфрид

Германският худонжник от български произход Калас Либфрид ще представи първата си самостоятелна изложба в България „Ню ейдж Балкан“.
Той създава медитативна среда, в която ню ейдж философията среща съвременната лайфстайл култура. Днес можем да се доближим до природата и да постигнем душевен мир и без разходка до Рилските езера, докато удобно стоим на дивана вкъщи или на две крачки до най-близкото спа студио в Манастирски ливади. Производството прави всичко възможно и достъпно – всеки природен обект, всяка мечта могат да се превърнат в пластмасова реалност. В инсталацията си Либфрид представя серия от обекти, живописни платна и звукова композиция, които размиват границата между природно и човешко, между естествено и произведено. Ромонът на водата се прелива в електрически шум, а небето се разстила по стените на галерията.
Либфрид създава мистериозна среда, която прелъстява със своето обещание за спиритуално и медиативно изживяване. Когато вече сме се отпуснали, доверили се на символните образи на ню ейдж философията (портрет на Петър Дънов, музиката на Симо Лазаров), започва да се прокрадва съмнението. Бутафорията на природните обекти, деконструирането на звука неизменно водят до осъзнаването на лайфстайл кича и абсурда на консуматорската култура, обсебена от идеята за природа. Не истинската, разбира се, а пластмасовата декоративна реплика, задоволяваща нуждите ни на потребители.
Изложбата на Калас Либфрид е между 28 септември и 22 октонври в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации