Изложба на финалистите от MOST

 Изложба на финалистите от MOST

Новият арт сезон в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 започва с представянето и откриването на изложба на шестимата финалисти от петото издание на конкурса за съвременно изкуство MOST. Конкурсът се проведе в периода от 12 юли до 1 септември.
Идеята на екипа на галерията е MOST да се превърне в ежегодно събитие, насочено към младите таланти на България, което им дава възможност за изява, предоставя им нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Тази година конкурсът предизвика огромен интерес и над 200 млади български художници изпратиха творбите си за участие. Дори след края на обявения срок продължаваха да постъпват портфолиа на художници, с желание да се включат.
В изложбата са включени творби на Сашо Виолетов, артистичното дуо YO/KO+INA, Надя Пеовска, Стефана Петрова, Петър Чиновски и Светлана Якова.
Сашо Виолетов е бакалавър (2015) и магистър (2017) по стенопис в НХА. През 2022 година е резидент към СБХ по програмата за творчески престой в Cite des Arts, Париж. Работи в областта на рисунката, живописта и смесената техника. Има три самостоятелни изложби и участва в многобройни групови изложби в и извън България. Хуморът е ключов аспект в работата му
Артистичното дуо YO/KO+INA, зад което стоят артистите Йонко Василев и Ина Трифонова, имат предистория и собствена траектория на развитие по пътя на изкуството, но през 2018 година се събират като партньори в живота и в творчеството.
Надя Пеовска работи в началото на своя артистичен път, Надя Пеовска основно в сферата на живопистта, а след това и в дигиталните изкуства ,текстила и модата. Реализирала е редица успешни проекти в сферата на културата.
Стефана Петрова е графичен дизайнер, завършила „Маркетинг“ и „Графичен дизайн и илюстрации“. Участвала е в 4 изложби. Творбите ѝ са обединени, с точни времеви рамки, но и в безвремие, в пастелно настроение, но и ярко подчертани.
Петър Чиновски учи дървообработване и вътрешна архитектура, анимация и визуална комуникация. Завършва ВТУ „Св. Св Кирил и Методий” със специалност изящни изкуства – графика. Участва в многобройни групови изложби и проекти. Има две самостоятелни изложби.
Светлана Якова е абстрактен съвременен български художник, визуален артист и професионален гримьор. Завършва „Графика“ в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, а след това и „Графичен дизайн и визуална комуникация“ в НБУ. Твори предимно в жанровете графика и живопис, но има опит също в иконопис по класическа техника.
Изложбата ще бъде между 22 септември и 15 октомври.

Велин Манов

Подобни публикации