„Империя на светлината“ на Сам Мендес – един от хитовете на СФФ

 „Империя на светлината“ на Сам Мендес – един от хитовете на СФФ

Филмът на носителя на „Оскар“ Сам Мендес „Империя на светлината“ ще бъде хит на предстоящия София Филм Фест.
Световната му премиера бе в програмата на Торонто преди няколко месеца и оттогава е сред най-обсъжданите творби от киноспециалистите по света. В центъра на този поетичен разказ, продуциран от Мендес и Пипа Харис по сценарий на режисьора, е една любовна история, която се ражда в романтичното старо кино „Емпайър“, в градче на британското крайбрежие през 80-те години на ХХ век.
За радост на всички почитатели на вдъхновяващи актьорски превъплъщения, носителката на „Оскар“ Оливия Колман доминира безусловно с присъствието си във филма. При все безсилието, което изпитва нейната героиня Хилари, тя открива любовта в два пъти по-младия от нея Стивън, с когото заедно се изправят срещу расистките предразсъдъци, присъщи на всяко консервативно общество. Втората основна роля е поверена на 24-годишния Майкъл Уорд, който е достоен партньор на винаги впечатляващата и талантлива Колман. В актьорския екип на филма е и още един притежател на „Оскар“ – Колин Фърт.
За визията на филма е отговорен Роджър Дийкинс – операторът е номиниран 15 пъти за „Оскар“ и притежава два – за „1917“ на Сам Мендес и „Блейд Рънър 2049“ на Дени Вилньов. Автори на музиката са композиторите Трент Резнър и Атикъс Рос, носители на две награди „Оскар“ за „Социалната мрежа“ и „За душата“.

Велин Манов

Подобни публикации