Исабел Алиенде със затрогваща история на решителна жена

 Исабел Алиенде със затрогваща история на решителна жена

Исабел Алиенде поднася поредната епична и дълбоко затрогваща история на страстна и решителна жена в новата си книга „Виолета“.
Героинята в романа е първото момиче от шестте деца на известна и заможна фамилия. Идва на бял свят през 1920 година, когато ехото от Първата световна война още не е отзвучало, а испанският грип стига до бреговете на нейната родина в Южна Америка. Прозорливият баща на семейството успява да преодолее тази криза, за да се сблъска с Голямата депресия, която разклаща необратимо устоите на безметежната буржоазна изисканост. Семейството на Виолета губи всичко и е принудено да се оттегли в отдалечен и див район на страната. Сто години по-късно, в писмо до любим човек, в последните си дни тя си припомня разрушителни любовни разочарования, периоди на нищета, но и на просперитет, ужасни загуби, но и върховни радости, борбите за права на жените, възхода и падането на тирани, войни и не една, а две пандемии…
Исабел Алиенде започва литературната си кариера „случайно“, за да се нареди до най-обичаните латиноамерикански писатели на всички времена. Международна известност ѝ носи величествената семейна фреска „Къщата на духовете“, „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“. Следват над 60 милиона продадени копия от произведения, преведени на 35 езика. Много са темите, които превърнаха Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време – любовта, войната, бремето на травматичните спомени, самотата, страховете, които съпровождат човешкия живот. Неизбежни са сравненията с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм.
Преводач на „Виолета“ е Катя Диманова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации