История за приятелството в „Утешението на ангела“

 История за приятелството в „Утешението на ангела“

„Утешението на ангела“ на Фредерик Льоноар е красива и мъдра история за приятелството между двама души от различни поколения. Защото пътят на живота ни води от несъзнанието към съзнанието, от страха към любовта.
Книгата буди интерес преди всичко с размислите за ценностите и всичко онова, което не е преставало да бъде в центъра на човешкото внимание от най-стари времена. След опит за самоубийство двайсетгодишният Юго е настанен в болнична стая с деветдесет и две годишната Бланш, която изживява последните си дни. Обзети от спонтанна симпатия един към друг, двамата повеждат завладяващ разговор за големите метафизични въпроси без еднозначен отговор: Бог, смъртта, съдбата, свободата, щастието, любовта. Юго е песимистично настроен, намира съществуването за абсурдно и не вярва в нищо и никого. Постепенно обаче отчаянието му започва да отстъпва пред любовта към живота на Бланш, особено когато тя му разказва изумителното духовно приключение, което е изживяла в младостта си и което я е преобразило.
Фредерик Льоноар е популярен френски философ и социолог, специалист по история на религиите. Главен редактор е на двумесечното списание Le Monde des religions („Светът на религиите“), продуцент и водещ на седмичното телевизионно предаване „Небесните корени“ по France Culture. Изключително богатото му творчество включва над 40 есеистични произведения, удостоени с 10 френски и европейски награди, 10 книги с разговори и интервюта, участие в 3 енциклопедии, 7 романа, 2 театрални пиеси, 3 комикса и сценарии за серия от 5 телевизионни документални филма. Големите му теми са духовността, щастието, смисълът на живота, както и защитата на природата и на животинския свят. Книгите му са преведени на 20 езика и продадени в 40 милиона екземпляра.
Преводач на „Утешението на ангела“ е Росица Ташева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации