Какво е общото между Хитлер и Сталин и тоталитарните им идеологии?

 Какво е общото между Хитлер и Сталин и тоталитарните им идеологии?

„Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война“ от историка Лорънс Рийс е описание на двама значими лидери на XX век.
В него се разглежда основните прилики и разлики между Хитлер и Сталин:и техните режими през призмата на събитията от Втората световна война. Книгата е въз основа на близо 30-годишни проучвания и проследява детайлно периода между 1939 и 1945 година. Това е времето през което Хитлер и Сталин имат пряко съприкосновение:не само като съюзници и противници, а и като лидери на две от най-могъщите армии в историята.
Рийс изгражда убедителен портрет на злото, в който човешкото страдание се използва като политически инструмент и като средство за консолидиране на властта. Произведението е мащабно и детайлно описание на два режима, лишени от морална сърцевина и обречени на самоунищожение. Показани са две личностите на върха, оковани в абсолютната си власт над живота и смъртта на милиони. Разкрити са два звяра, вкопчени в битка на живот и смърт. Лорънс Рийс показва, че Хитлер и Сталин са различни лица на едно и също тоталитарно зло.
Преводач на „Хитлер и Сталин: Тираните и Втората световна война“ е Марин Загорчев. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации