„Как се научих да летя“ открива „Златна роза“

 „Как се научих да летя“ открива „Златна роза“

С премиерната прожекция, откриваща 40-ото юбилейно издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, публиката във Варна ще има шанса да съхрани великолепното лятно настроение, което струи от „Как се научих да летя“, и да изпълни с него септемврийските фестивални дни.
Филмът, представян в развитие на София Мийтингс 2018, е съвместна продукция между Сърбия, Хърватия, България и Словакия, съчетала уникалното усещане за безгрижно лято с трепетите на порастването и сърдечната атмосфера на една трогателна семейна история.
Страната ни в лицето на Арт Фест е миноритарен копродуцент на проекта. Българското участие във филма е сериозно – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медиа студио. Продукцията е подкрепена от Maison de Mitko Damov и медицинска лаборатория „Бодимед“.
Режисьорът на филма Радивое Андрич е познат на Блаканите и в Европа със специфичното си чувство за хумор и безспорни умения за пресъздаване на различни сюжети с уникална свежест и топло отношение към героите. Той е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“, показан у нас през 2000 година, през втория му филм „Светкавици“ и няколко години по-късно – третият, превърнал се в абсолютен зрителски хит, филм на Андрич „Когато порасна, ще стана Кенгуру“, показан у нас през 2004 година. Новата му филмова история, екранизация по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович, се превърна в един от хитовете на 2022 година в кината на западните ни съседни държави.
„Как се научих да летя“ е първият пълнометражен игрален филм на Андрич като режисьор от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма. Затрогващата и чудата история на едно семейно помирение е предадена с много обич и специално отношение към младите хора. „Как се научих да летя“ ще се срещне с публиката на голям екран в България през септември 2022 година – не пропускайте да се заредите с прекрасно лятно настроение, благодарение на този филм, създаден за цялото семейство.
„Златна роза“ ще бъде между 23 и 29 септември във Варна.

Велин Манов

Подобни публикации