Камен Калев оглави журито на Международния конкурс на Синелибри

 Камен Калев оглави журито на Международния конкурс на Синелибри

Камен Калев

Обявиха журито на конкурс за пълнометражен игрален филм на Международния кино-литературен фестивал Синелибри.
Президент е една от най-ярките фигури на съвременното българско киноизкуство – режисьорът Камен Калев. Известен е с филмите „Източни пиеси“, „Островът“, „С лице надолу“, представени на фестивалите в Сараево, Берлин, Ню Йорк, Стокхолм, Кан и други. Последната му кинотворба представлява съзерцателен и елегичен триптих, озаглавен „Февруари“ и присъства в официалната селекция на Кан 2020. Член на журито е нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, автор на над десет романа, няколко от които са адаптирани за голям екран и режисирани от самата нея. Зрителите на Синелибри ще имат възможност да се насладят на пленителните адаптации „Мадам“ (2017) и „Обещания“ (2021), като вторият филм е премиерен за България и ще бъде представен паралелно с едноименния роман. В ролята на арбитри тази година влизат още: Ясмин Пучи – италианска филмова и театрална актриса и водеща на телевизионни предавания, Марио Григоров – филмов композитор и пианист от български произход, който през 2014 г. написа оригиналната песен за „Фантастични животни и къде да ги намерим“ съвместно с Дж. К. Роулинг и Оливие Бурдо – нашумял френски писател, автор на сърцераздирателния бестселър „В очакване на Боджангълс“, чиято екранна адаптация е част от извънконкурсната програма на фестивала. Освен че ще сподели отговорността за излъчването на тазгодишните лауреати, Бурдо ще представи пред българската публика новия си роман, озаглавен „Флорида“.
Заглавията в конкурса за пълнометражен игрален филм тази есен са обособени в секция със заглавие Veni, vidi, vici („Дойдох, видях, победих“). Тя включва 10 отбрани кинопродукции, всяка от които заслужава специално внимание.

Международният конкурс на Синелибри

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, като отново ще има паралелно дигитално издание в онлайн платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации