Кауфланд България ще отбележи Международния ден на пчелата

 Кауфланд България ще отбележи Международния ден на пчелата

Кауфланд България ще отбележи за поредна година Международния ден на пчелата с участие в тематичен фестивал, посветен на опазването и отглеждането на пчелите.
Събитието ще предложи на посетителите разнообразна програма за малки и големи. Сред тях са представление „Пролетен карнавал“ на куклен театър „Мариета и Марионета“, изпълнения на детска вокалната група „Мечо Пух“ и работилници за деца, в които да се научат как да изготвят хотели за пчели и да си направят домашна градинка в помощ на опрашващите насекоми. По време на събитието ще има и викторина с награди, дискусия с пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за това как може да се подобрят възможностите за пчеларство у нас, литературното четене и други.
В рамките на фестивала ще бъдат връчени и дипломите на първия випуск на „Пчеларски университет“, за чийто старт у нас компанията подкрепи „Истински мед“. В рамките на програмата 30 кандидат-пчелари се обучаваха хибридно в рамките на 3 месеца от опитни пчелари и преподаватели по пчеларство. Целта на „Пчеларски университет“ е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща си общност в страната.
Международният ден на пчелата се отбелязва от 2018 година по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от ООН в края на 2017 година. Той цели да информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.
Подкрепата за фестивала е част от поредицата активности, посветени на биоразнообразието и опазването на пчелите, които Кауфланд България традиционно реализира. През април търговската верига за поредна година проведе информационна кампания на територията своите хипермаркети в страната по повод Световния ден на Земята, с която информира за застрашените местообитания и храна за пчелите. През май, като част от усилията в подкрепа на биоразнообразието, служители на компанията засадиха медоносни дръвчета във Видин. Подобни акции по залесяване с медоносни растения от доброволци на Kaufland имаше също през миналата година, когато служители на търговската верига засадиха липи и акации в Пловдив и Добрич.
Веригата има ангажимент за редуциране и избягване на пестициди при отглеждането на цветя и растения и работи рамо до рамо със своите доставчици да използват предимно биологични препарати и да спазват и прилагат Етичен кодекс за бизнес партньори по веригата за доставки на Кауфланд. Ангажиментите на компанията са обобщени и публикувани в „Доклад за прозрачност Цветя&Растения“ и „Доклад за прозрачност Плодове & Зеленчуци“. Кауфланд България целенасочено включва в своя асортимент семена и растения, благоприятни за пчелите.
Събитието ще се състои на 21 май в Южния парк със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации