Кауфланд намалява пластмасата си с 27%

 Кауфланд намалява пластмасата си с 27%

Кауфланд отчита спад от 27% в употребата на пластмаса за 2021 година, с което компанията на глобално ниво преизпълнява с 4 години предварително заложените планове в стратегията на цялата фирма. Всички компании трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствените марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25% рециклат в опаковките същите на тези продукти.
За 2021 година Кауфланд успява да намали употребата на пластмаса с 27% и така надхвърля поставената в стратегията цел. За същия период веригата отчита още една поредна значителна стъпка – 39% рециклируемост на опаковките си. Фирмата постига и резултат от 22% за 2021 година по отношение на ангажимента за включване на рециклат в опаковките на собствените марки продукти. Напредъкът по целите е 18% намаление на употребяваната пластмаса, 50% рециклируемост на опаковките на собствените марки продукти и постигане на резултат от 14% по отношение на ангажимента за включване на рециклат в опаковките.
Мерките, довели до отчетения напредък, са всеобхватни. В България от началото на 2020 година Кауфланд преустановява продажбата на пластмасови прибори и съдове за еднократна употреба, като ги заменя с техни устойчиви алтернативи. В резултат на тази мярка, веригата намалява пластмаса с 88 т годишно. През 2021 година компанията започна да предлага на българските потребители редица стоки от 100% рециклирана пластмаса като кутии за съхранение, спортни облекла, серия от стоки за домашни любимци и други. В асортимента на Кауфланд България може да бъде открит богат избор от многократни торбички за пазаруване, като сред тях са климатично неутралната торба, която има в състава си 80% рециклирано отпадъчно фолио от хипермаркетите на компанията, както и 100% рециклируемата торбичка за многократна употреба за плодове и зеленчуци.
Към средата на 2022 година пластмасата е намалена и в редица продукти от собствените марки – тя е със 70% по-малко при серията веган и вегетариански продукти, от 100% рециклат са опаковките на моторните масла, а напитките са с премахнати пластмасови капаци.
За максимално улеснение на клиентите, продуктите от собствените марки на комапнията, които са оптимизирани по отношение на пластмасата, както и тези за многократна употреба, са означени със специални лога като „Опаковано с отговорност“, „Произведено без микропластмаса“ и „Използвай пак и пак“.

Велин Манов

Подобни публикации