Качестволандия на Марк-Уве Клинг

 Качестволандия на Марк-Уве Клинг

Добре дошли в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите! Всичко в тази страна изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност това е нашето най-близко „утре“.
В „Качестволандия“ от Марк-Уве Клинг цялостната организация на живота е насочена към максималното му оптимизиране: работата, свободното време, взаимоотношенията се ръководят от безпогрешни алгоритми. Компютрите решават какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството ще бъде предпазено от непоправими грешки. Но защо у Петер Безработния все повече се усилва чувството, че нещо не е наред? Ако системата е така перфектна, както я представят, защо има дронове, страдащи от страх от летене, и сексроботи, които се борят с ерекционни смущения? Защо машините все повече заприличват на човеци, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият дигитален свят?
„Качестволандия“ е поразително визионерска, плашеща, но забавна дистопична сатира в традицията на Кърт Вонегът, Дъглас Адамс и Джордж Оруел.
Марк-Уве Клинг е един от най-оригиналните и успешни съвременни германски писатели. Следва философия и театрознание. От 2003 година е чест гост на берлинските сцени като кабаретен артист, автор и изпълнител на песни, участник (и победител) в поетически слам. „Качестволандия“ се превръща в международен бестселър и е удостоена с годишната германска награда за най-добър научнофантастичен роман. През 2020 година е издаден вторият том – QualityLand 2.0.
Преводач на „Качестволандия“ е Жанина Драгостинова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации