Киномания почита Федерико Фелини

 Киномания почита Федерико Фелини

През 2020 година се навършиха 100 години от рождението на знаменития Федерико Фелини. Цял свят отбеляза юбилея му с различни инициативи. Екипът на Киномания също ще почете годишнината му с прожекцията на пет негови филма. Една седмица преди официалното откриване на фестивала, зрителите ще се насладят на шедьоврите на Фелини: „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“.
„Казанова“ представя великия любовник като ужасяваща личност, която е достойна за съжаление. Филмът е с участието на Доналд Съдърланд и е с „Оскар“ и БАФТА. Отново с „Оскар“ е „Осем и половина“ с участието на Марчело Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме и Сандра Мило. Филмът е за прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен курорт, където действителност и въображение се смесват в ума му. „Оскар“ и „Златен глобус“ печели и „Сатирикон“ , вдъхновен от творбата на Петроний, в която той бичува упадъка на Древния Рим с безжалостната си, остроумна ирония. Жизнерадостен и изпълнен с въображение, „Рим“ е портрет на Вечния град в различни периоди от живота на самия режисьор. „Сладък живот“ е с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме и е отличен със „Златна палма“. Историята се завърта около неуспелия литератор Марчело, който, заедно с фоторепортера си, работи за жълт вестник и се потопява изцяло в „сладкия живот“ на светски, кинаджийски, интелектуалски Рим. Именно от филма се ражда думата „папараци““ която придобива изключителна популярност.
В рамките на Киномания ще бъде представен и „Фелини на духовете“ на режисьорката Селма Дел’Олио – специална документална продукция, създадена по повод юбилея на великия режисьор, която проследява търсенията му в посока на спиритичното, мистериозното и езотеричното.
Филмите на Федерико Фелини ще бъдат прожектирани в кината „Люмиер“ и „Одеон“ между 1 и 6 април.

Велин Манов

Подобни публикации