КИНО ГУРМЕ за десети път

 КИНО ГУРМЕ за десети път

Кадър от филма „Ловци на трюфели“

В името на добрия вкус десет години София Филм Фест предлага на публиката едно от най-изкушаващите събития на фестивала – КИНО ГУРМЕ.
Филмовата селекция е много специална и изтънчена. И както обичаят на повелява – вкусът към доброто кино и култа към доставяне на удоволствие на сетивата са съчетани със специална селекция от избата на „Домейн Бойар“. Тази година ще видим три филмови творби, всяка от тях съчетана с различни вина – носители на престижни отличия от международни конкурси, специално селектирани за гурме-програмата.
„Ловци на трюфели“ разказва за група възрастни мъже, които търсят изключително редките и скъпи бели трюфели в горите на Пиемонт. Въпреки усилията на съвременните технологии, трюфелите остават все така неподвластни на опитите за култивиране. Мъжете се ръководят от традиции предавани през поколенията, но и от носовете на своите ценни кучета. Те живеят простичък живот, извън забързаното градско ежедневие, в хармония с верните им животни и с прекрасната природа, която напомня приказни рисунки.
„Листопад“ е филм на майстора на грузинското кино Отар Йоселиани. В него технологът Нико започва работа във винзавод. Той е предупреден да избягва обвързвания с колегите си. Млада жена се опитва да флиртува с него и Нико става жертва на един бандит, който си пада по нея. Междувременно в завода се подготвят да бутилират вино от нова бъчва, но Нико алармира своя началник да не правят тази грешка – виното не става! Шефът обаче има да изпълнява план и решава да го пусне на пазара. Никой не слуша технолога – той не успява да убеди бюрократите, че лошото питие не бива да се продава.
Във „В името на лозята“ изтормозен мъж осъзнава, че преживява кризисен период в живота си и решава да се върне в родния си град в Италия, за да се опита да открие кои са истински важните ценности в живота му. Там той решава да възроди старото лозе на дядо си и да възобнови правенето на вино, като по този начин дава шанс на малкото градче Ачеренца да работи за бъдещето си, като заедно с това успява да възстанови прекъснатите връзки между членовете на семейството си. Главната роля е поверена на Джо Пантолиано.
КИНО ГУРМЕ е на 23, 24 и 26 септември в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации