КИНО ГУРМЕ 2022

 КИНО ГУРМЕ 2022

Кадър от филма „Вкусно“

КИНО ГУРМЕ е филмова и винена селекция, която София Филм Фест реализира заедно с партньори вече повече от десетилетие – вкусът към доброто кино и култа към доставяне на удоволствие на сетивата са съчетани със специалните вина от избата на „Домейн Бойар“. Тази година в програмата са включени четири зареждащи с енергия филмови творби, всяка от които ще бъде поднесена с различни вина – носители на престижни отличия от международни конкурси. Домът на киното ще бъде домакин на виненото приключение.
На 24 март ще бъде прожекцията на „Вкусно“, който има номинации за „Сезар“ 22 за за най-добър художник и най-добри костюми. Историята отвежда зрителите във Франция в далечната революционна 1789 година, когато гастрономията е изцяло във владение на аристократите. Престижът на всеки благороднически дом зависи изцяло от качеството и репутацията на неговата трапеза. Когато талантливият, но горделив готвач Мансерон сервира неодобрено ястие, създадено от самия него, на вечеря, организирана от егоцентричния херцог Шамфор, последствията са жестоки и той незабавно е уволнен.
Незабравимо преживяване за зрителите ще бъде „Беглецът: Филм за Антъни Будейн“ на 27 март. Той не разказва за трагичния край на медийната легенда, а отдава почит на начина, по който той живее – честен, авантюристичен и ангажиран. Филмът хвърля поглед към величието на Бурдейн – този кулинар-реалист, който прокламираше удоволствието от качествената храна по целия свят.
На 31 март „Майсторите на Бароло“ ще разкаже завладяващата история на група приятели, които предизвикват революция и за това как виното Бароло се превръща в световен феномен. Едно от най-прочутите в света червени вина, преди три десетилетия е неизвестно дори в собствения си производствен регион – красивата област Ланге в Северозападна Италия. Успехът на това вино се дължи най-вече на смелостта и инициативата на група малки производители. Какво е останало от натрупания опит след почти 30 години?
Финалът на тазгодишното КИНО ГУРМЕ ще бъде на 1 април с „Угощението на Бабет“. Удостоена с Оскар ’88 и БАФТА ‘89 за най-добър чуждоезичен филм, с наградата на Екуменическото жури от Кан ‘87 историята отвежда зрителите в XIX век, в отдалечено датско село, където две сестри водят усамотен живот, в центъра на който са баща им, свещеникът и тяхната църква. След много години, когато баща им е починал, те приемат френската бежанка Бабет Ерсан в ролята на тяхна прислужница. След като печели от лотарията, Бабет иска да се отблагодари на сестрите за добротата им и предлага да приготви угощение с френски ястия за тях и приятелите им по случай 100-годишнината от рождението на баща им. Това ще се окаже знаменателно преживяване за всички.

Велин Манов

Подобни публикации