„Кино за пътешественици“ започва от Тайланд

 „Кино за пътешественици“ започва от Тайланд

Кадър от филма „Подслон в Тайланд: Заседнали в рая”

Стана традиция в началото на август зрителите да пътешестват на кино с панорамата „Кино за пътешественици“.
Началото е за българската продукция „Подслон в Тайланд: Заседнали в рая” на пътешественичката Елена Крапчева. Елена и приятелят ѝ Майкъл планират ваканция в югоизточна Азия, но плановете им са осуетени, след като властите в Тайланд затварят границите заради пандемията от Ковид-19. Двамата решават да се потопят в живота на местните и за 18 месеца да обиколят страната. Изящни храмове, оживени пазари, необитаеми острови, безкрайни плажове, подводни пещери, непозната флора и фауна, неустоима храна и безброй усмивки – Тайланд през очите на двама чужденци, които се опитват да живеят като местните.
В програмата е включена ексклузивна прожекция на филма „Пътищата на пилигрима”. Двама испанци решават да извървят четири поклоннически маршрута и да видят какво е общото между хората, които изминават десетки километри на ден по Пътеката на инките в Перу, Камино де Сантяго в Испания, Тихоокеанския хребетен път в Щатите и Кумано Кодо в Япония.
Изключителният „Да изгубиш от поглед света” ще покаже силата на човешкия дух. 13 хиляди километра и 9 месеца в открито море с две спирки – в Хавай и Самоа. Без сън и без храна, болни или изтощени, възхитени от гледки, залези и мигриращи китове, с носталгия по семейството и дома, те не спират да гребат. Когато стъпват на континента, пред тях вече стоят два световни рекорда и една осъществена мечта. Те са четири смели жени. Скачат в една лодка и започват да гребат като заявяват на света: „Никога не можеш да прекосиш океана, ако не ти стиска да изгубиш от поглед брега“ и преплават Тихия океан от Америка до Австралия в подкрепа на една кауза.
Специална прожекция ще има филмът на финландския тандем Марти Каартинен и Никлас Кулстрьом „Спомени от Изтока”, които представят историята на Густав Йон Рамстед – един скандинавец запленен от контраста между безкрайната шир на монголската тундра и модерния японски мегаполис.
„Кино за пътешественици“ щe започне на 1 август и ще продължи до 14 август в Културен център G8, Евро синема и Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации