Кино концерт на Венета Нейнска за Димитър Ненов

 Кино концерт на Венета Нейнска за Димитър Ненов

Кино концерт на пианистката Венета Нейнска за видния пианист и композитор Димитър Ненов предстои по случах 120 години от рождението на музиканта.
Музикално-документалния филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е дело на видео продуцента Ясен Харалампиев и Венета Нейнска и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Национален Фонд „Култура“. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20. век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис на в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на БНР.
След прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал. В него ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Модернизмът на композитора ще бъде чут в неговия Етюд №1, където основно място заема така нареченият „дяволски интервал“. Ранната „Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов – Утешение, концертен етюд Un Sospiro и „Фонтаните на вила д‘Есте“. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с въздействащата Балада №3 от Фредерик Шопен, която е била любима на публиката не само по времето на Ненов, но и до днес.
Основна част от качествата на проекта са специално направените за него нови видео записи на емблематични клавирни произведения на Ненов от пианистката Венета Нейнска. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив. Музикалните записи са осъществени от тонрежисьора Павел Стефанов в Концертната зала на Националната Музикална Академия в София.
Кино концерът ще бъде на 2 февруари в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации