„Кино Резонанс“ представя КИНО за НЕЗРЯЩИ

 „Кино Резонанс“ представя КИНО за НЕЗРЯЩИ

Кадър от филма „Мартин Идън“

Като част от събитията на международния проект „Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ в Дома на киното са предвидени прожекции на пет филма, специално адаптирани за публика със зрителни проблеми.
Първият филм е „Лудетини“ на 30 април. Творбата на Паоло Вирдзи среща зрителите с две дами, настанени в психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги.
На 14 май ще се прожектира „Мартин Идън“. Първият пълнометражен игрален филм на италианския документалист Пиетро Марчело, забележителна екранизация по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му.
„Пътешествието на принца“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар ще бъде на 17 май. Анимационният филм разказва за възрастен потомък на знатен маймунски род, попаднал по случайност на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо.
Четвъртият филм – „Щастливият Лазару“ на Аличе Рорвахер е предвидвн за 24 май Той е разказ за срещата между Лазаро – провинциален младеж с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят.
Поредицата ще завърши на 28 май с „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Стругар Митевска. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

Велин Манов

Подобни публикации