Кларинетистката Сабине Майер за първи път в България

 Кларинетистката Сабине Майер за първи път в България

Софийската филхармония посреща една от най-известните инструменталистки в света – кларинетистката Сабине Майер.
Под палката на младия Николо Форон тя ще представи Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт. В програмата са включени и Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен и Симфония №101 „Часовникът“ в ре мажор от Йозеф Хайдн.
Носителка на осем награди Ехо Класик, Наградата Брамс, френския медал „Кавалер на изкуството и литературата“ и много други, първата жена в състава на Берлинската филахрмония, Сабине Майер е желан солист за всеки оркестър. Благодарение на нея кларинетът – соло инструмент, който преди беше подценяван, отново привлече вниманието на меломаните. Родена в Крайлсхайм, тя учи при Ото Херман в Щутгарт и Ханс Дайнцер в Хановер, след което започва кариера като оркестров музикант и става член на Симфоничния оркестър на Баварското радио.
През 1982 година тя става първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония, поканена лично от Караян. След 9 месеца тя напуска, тъй като става все по-търсена като солистка. В продължение на почти четвърт век Сабине Майер изнася многобройни концерти в най-престижните музикални центрове на Европа, както и до Бразилия, Израел, Канада, Африка, Австралия, Япония и САЩ. Сабине Майер е направила множество записи за EMI Classics; тя записва и за Deutsche Grammophon, Sony и Avi-music. Записаният репертоар варира от предкласика до съвременни композиции и включва всички важни пиеси за кларинет.
Николо Форон, главен асистент-диригент на прочутия Парижки оркестър Ensemble Intercontemporain, е носител на I награда на Международния диригентски конкурс Jeunesse Musicales в Букурещ, 2021. През 2022 е селектиран в менторската програма за млади диригенти и композитори на Петер Йотвьош и избран за диригент на фестивала в Тангълууд. Още на 10-годишна възраст Николо Форон е открит от големия диригент и педагог Йорма Панула, при когото започва да учи дирижиране през следващите години. На 15 години той вече асистира на Лорин Маазел, след което е поканен от Бернхард Хайтинк на неговия майсторски клас на фестивала в Люцерн. От 16-годишен Николо Форон следва дирижиране в Консерваторията в Амстердам, след това в Кралския колеж по музика и Кралската академия в Лондон. Прави и запис на Седма симфония на Бетовен за Кралския колеж в прочутото студио „Аби Роуд“ в Лондон. Асистира на Рикардо Мути в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, като сам дирижира последното изпълнение в Равена. Изявява се и на фестивалите Opera Forward, Grachtenfestival, в Националната опера и Академията за театър и танц в Амстердам.
Концертът ще бъде на 28 април в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации