Клаудиу Флориан представя „Игра за всяка възраст“

 Клаудиу Флориан представя „Игра за всяка възраст“

Известният румънски писател и преводач Клаудиу Флориан гостува в България по повод българското издание на романа му „Игра за всяка възраст“.
Клаудиу М. Флориан завършва немска филология в Букурещ и съвременна история в Германия. Постъпва в румънското Министерство на външните работи, след което заема дипломатически постове в Берлин и Берн. Понастоящем работи в Културния институт в Берлин.
Романът „Игра за всяка възраст“, издаден първо на немски, после, преработен, на румънски, печели през 2016 година Европейската награда за литература. Флориан е създал проникновен и въздействащ разказ за драматичната игра на историята с човешките съдби през погледа на дете и през участта на едно семейство. Със завидна лекота и ирония са представени политическите, историческите и социалните проблеми на румънското общество от едно не толкова далечно време.
През 70-те години на миналия век едно петгодишно момче разказва за живота си в многоезичната и етнически разнородна среда на Трансилвания, сред своите роднини и съседи, които говорят румънски, немски и унгарски, както и саския и олтенския диалект, често споменават Другаря, с недоверие гледат казионната телевизия и с надежда слушат радио Свободна Европа. Момчето разказва на своя детски, наивен, все още недонаучен език, често тълкува разговорите на възрастните превратно или превежда буквално и смехотворно от един на друг език. Всичко тук е, както се изразява то, „по-много-начини“ – и езиците, и празненствата, и игрите, детските и на възрастните.
Представянето на романа „Игра за всяка възраст“, издаван от „Колибри“, е днес, 7 септември в Каса Либри.

Велин Манов

Подобни публикации