Книгите отново на площад „Славейков“ за 24 май

 Книгите отново на площад „Славейков“ за 24 май

За втора поредна година Сторител съживява любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов „Звукът на българската литература“.
Мултижанровата аудиоинсталация на Сторител ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма започва с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова–Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки „Скритите букви“, които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.
Площад „Славейков“ ще се трансформира в цветна и празнична зона, в която през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература. През целия следващ месец на площада остават и пейките с форма на букви от кирилицата на фондация „Прочети София“, които съчетават типография и поезия в градска среда и създават нови места за четене и срещи на открито. Досега арт инсталацията е гостувала в Париж, Рабат, Берлин, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер и Гент и ще остане на площад Славейков от 20 май до 20 юни.
През целия ден на 24 май посетителите и минувачите на площада ще могат да преминат през три литературни зони – детска, класическа, съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудио откъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова-Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори. На живо в програмата на празника ще се включват и известни български автори и разказвачи от голямото семейство на Сторител.

Велин Манов

Подобни публикации