„Книги за смет“ започва есенната си обиколка

 „Книги за смет“ започва есенната си обиколка

Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето „Книги за смет“, започва есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на кампанията, която тази година отбелязва 10 години в рекордните 15 града.
Първият етап от националното турне се състоя през май и юни. В него бяха събрани близо 12 тона пластмаса и раздадени 11 800 книги. Вторият етап ще започне от Бургас на 10 септември. В морския град ще има два пункта за предаване на пластмаса – на паркинга на Кауфланд в квартал „Славейков“ и пред Пантеона в Морската градина. На следващия ден, 11 септември, желаещите да се включат в инициативата в Пловдив ще могат да го направят пред магазина на Кауфланд на адрес „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. В същия ден „Книги за смет“ ще бъде и в Ямбол на паркинга на Кауфланд на бул. „Граф Игнатиев“. Всички събирани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото ѝ създаване.
Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.
За десетте години, в които се провежда, „Книги за смет“ са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и са раздадени над сто хиляди книги. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране.
Кауфланд България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Велин Манов

Подобни публикации