Когато животът ти изпрати хипопотам

 Когато животът ти изпрати хипопотам

„Когато животът ти изпрати хипопотам“ от Анете Биерфелт е историята на едно нестандартно датско семейство, проследена през три поколения.
Читателите ще се запознаят с дядото Ханибал, непоправим романтик, с любимата му, рускинята Варинка, здраво стъпила на земята, с дъщеря им, стюардесата Ева, влюбена в небето, и със съпруга ѝ Ян Густав, влюбен в гълъбите, както и с техните деца – Филипа с достъпа си до отвъдното и близначките: Олга певицата и Естер художничката. В този роман се говори също, разбира се, за един хипопотам, но и за слон с главно С, за разполовени дами и седморъко ябълково дръвче, за куполи като луковици и много за Любовта на столетието, преследвана от всичките герои. Освен това „Когато животът ти изпрати хипопотам“ е творба, написана на неповторим образен език, съчетание на поетичното с екстравагантното. Творба, в която любимият носи любимата на ръце и крака, слоновете се свиват при прането, рапсодистът е човек, чийто живот се лее фриволно като рапсодия, героите ритуално си облизват лицата, за да изразят добрите си чувства, а любимата ругатня на Варинка е „игнорирай го този задник“.
Доскоро датската писателка Анете Биерфелт беше известна в родината си като певица, авторка на текстове на песни и носителка на редица награди, два пъти номинирана за „Грами“. Има и интерес към изобразителното изкуство. „Когато животът ти изпрати хипопотам“ я превръща не просто в изгряваща, а в ярка звезда на европейския литературен небосклон. В първия си роман Анете Биерфелт разказва за неотлъчния стремеж на три поколения да се докоснат до любовта и изкуството и да осъществят мечтите си дори когато животът им изпраща… не само хипопотами.
Преводач на „Когато животът ти изпрати хипопотам“ е Росица Цветанова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации