Колекционерът Фредерик де Голдшмит с лекция в София

 Колекционерът Фредерик де Голдшмит с лекция в София

Снимка: Кристоф Кетелс

Фредерик де Голдшмит пристига за първи път в България за среща-дискусия и лекция.
Той ще сподели опит от дългогодишната си професионална практика с колекциониране на творби, куриране и продуциране. Българската публика ще има възможността да се включи в дискусията, която ще представи дейността му отвъд бизнеса, разглеждайки страстта, етиката и познанията, нужни за професионално и успешно колекциониране.
Фредерик де Голдшмит е френски колекционер, който живее и работи в Брюксел. Наследява страстта си към изкуството от своята баба Мари-Ан фон Голдшмит-Ротшилд, която колекционира импресионисти. Едва на 22, Мари-Ан придобива „Арлезианката“ на Ван Гог, която в последствие дарява на френското правителство и днес картината може да бъде видяна в музея Д’Орсе. „Определено е била много модерна жена за 1915 година“, казва Фредерик.
Той колекционира изкуство от тийнейджър, но първата му сериозна колекционерска откупка е през 2007 година – творба на Бенджамин Сабатие. Скоро започва и отдаденото му подпомагане на млади автори, активна работа с куратори и институции. Колекцията му не следва конкретна концепция, но Фредерик признава, че се чувства привлечен от неконвенционални материали. Голяма част от творбите са дело на млади автори, но те попадат в диалог с произведения от 60-те и 70-те години на XX век на значими движения за историята на изкуството – Zero Group, Arte Povera, концептуално и минималистично изкуство.
Днес Фредерик де Голдшмит живее и работи в Брюксел, където се намира основаното от него изложбено и коуъркинг пространство Cloud Seven, 7-етажна сграда с публичен достъп. Професионалните му познания надхвърлят областта на визуалните изкуства – той е специалист по бизнес и комуникации, антропология и продуцира интерактивни медии, телевизионни програми и филми.
Събитието ще се състои на 18 ноември в Софийска градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации