Конкурс в подкрепа на българското съвременно изкуство

 Конкурс в подкрепа на българското съвременно изкуство

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5, с подкрепата на „Инвестбанк“ АД, дадоха началото на петото издание на единствения по рода си конкурс за българско съвременно изкуство MOST.
„Пет поредни години имаме удоволствието да организираме конкурса MOST. Мисията ни е да представим и подпомогнем младите таланти в България, като им предоставим изключителната възможност да покажат своите работи в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 пред отбрана аудитория – колекционери и ценители на изкуството. Смятам, че MOST е това, от което българските творци и пазара на съвременното българско изкуство в България имат нужда“, каза Деница Гергова, артистичен директор на галерията. „MOST не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите, пред тях се откриват много сериозни перспективи“, добави още тя.
Член на журито на тазгодишния конкурс е госпожа Петя Славова, председател на надзорния съвет на „Феста холдинг“. По време на пресконференцията тя сподели основната мотивация с екипа на „Инвестбанк“ АД да подкрепят каузата на конкурса. „Да вярваме в талантливите хора, които тепърва ще разгръщат потенциала си е най-доброто, което ние като общество можем да направим. Затова за мен и екипа на „Инвестбанк“ е привилегия да подкрепим конкурса MOST за съвременни български художници. Личната ми мотивация е и тазгодишното издание да не се свежда само до избор на победителите, а да предостави трибуна на всеки един талантлив художник и нови възможности за изява“, коментира Петя Славова.
Конкурсът насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Именно това е, което отличава MOST от всички други конкурси за изкуство досега в България. Традиционно всяка година от провеждането на конкурса над 200 млади български художници изпращат творбите си за участие, затова идеята е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори. Сред лауреатите на конкурсите до момента са вече утвърдени и разпознаваеми художници: Хейди Ефрат, Давид Йоан, Татяна Харизанова, Мика Сав, Трендафила Трендафилова и много други.

Велин Манов

Подобни публикации