Константин Коцев на театралната сцена

 Константин Коцев на театралната сцена

С фотографската изложба „Константин Коцев на театралната сцена“ си спомняме за един изключителен талант и неговите театрални превъплъщения.
Популярният български актьор Константин Коцев е роден на 4 юни 1926 година в Истанбул. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1950 година и „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски през 1957 година. Междувременно е и шампион на България с отбора по баскетбол на ЦДНА. Актьорската му кариера включва над 80 роли в киното. Сред най-успешните филми с негово участие са: „На малкия остров“, „Случаят Пенлеве“, „Топло“, „Гола съвест“, „Шведски крале“, „Време разделно“, „Нощните бдения на поп Вечерко“, „Равновесие“ и много други.
Сред най-ярките сценични изпълнения на актьора са моноспектакълът „Дневникът на един луд“ от Гогол, режисиран от Константин Коцев,Жевакин от „Женитба“, Крутицки от „И най-мъдрият си е малко прост“ от Островски, Тартюф от едноименната комедия на Молиер. Играл е в пиесите на Йордан Радичков – „Януари“ и „Суматоха“, както и в пиесата „Старчето и стрелата“, поставена от Методи Андонов. Други върхови постижения са изпълненията му в „Семейство Тот“, „Поставянето на Хамлет в село Долно Туткаво“ и „Най-късно до шест“.
Последната му роля е на сцената на Tеатър 199 в пиесата „Слънчевите момчета“ от Нийл Саймън, на която Константин Коцев е и режисьор. Участвал е в над 100 театрални постановки, основна част от които в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София. Изложбата представя фотографии от най-значимите му театрални роли на тази сцена.
„Константин Коцев на театралната сцена“ ще бъде между 18 април и 2 май в градината „Кристал“.

Велин Манов

Подобни публикации