Концерт за контрабаси в памет на Тодор Тошев

 Концерт за контрабаси в памет на Тодор Тошев

Проф. Тодор Тошев със свой студент

След 4 предсезонни концерта в село Скалско, Дряновско и фестивала „Царско село“ Нов симфоничен оркестър представя петия от тази поредица – концерт за контрабаси в памет на професор Тодор Тошев.
В програмата са включени Сюита №3 – Ария (преработка за контрабаси) на Йохан Себастиан Бах, Концерт за 4 цигулки (преработка за контрабаси) на Георг Филип Телеман, Концерт за 4 контрабаса на Бернхард Алт, Сюита за 4 контрабаса на Колин Бръмби и Сюита в нисък регистър за 4 контрабаса на Дарил Рънсуик. Участие ще вземат контрабасистите: Деян Великов, Кристиян Косев, Алекс Атанасов, Алп Туна, Димитър Иванов, Илина Жабленска, Ася Ганчева и Калина Андреева.
Проф. Тодор Тошев е виден педагог, създател на българската школа по контрабас. След завършването на Музикалната академия в София Тодор Тошев специализира в Пражката консерватория при проф. Олдржих Шройс. Завръща се в България и започва преподавателска дейност, изнася самостоятелни концерти, свири в оркестъра на Софийската опера и в Симфоничния оркестър на БНР. Концертната му дейност се развива не само у нас, но и в чужбина, редом с това има майсторски класове в Англия, Германия, Швейцария, Гърция, Финландия. Като признание за активната му дейност в пропагандирането и налагането на контрабаса като солистичен инструмент Тодор Тошев става член на Международното общество на контрабасистите в Хюстън, САЩ, и е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Музикалната академия „Сибелиус“ в Хелзинки и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Той е един от малкото български музиканти, които фигурират в английската енциклопедия Who Is Who.Проф. Тодор Тошев е автор на редица помагала за изучаването на свиренето на контрабас, съставил е сборници с пиеси от български композитори, старинни сонати, етюди, класически пиеси. Умира на 22 февруари 1993 година.
Концертът ще бъде на 3 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации