Концерт на струнния квартет Epoque

 Концерт на струнния квартет Epoque

Пражкият струнен квартет Epoque ще гостува в програмата на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“.
Музикантите подготвят атрактивна програма, с която ще представят както чешката музикална традиция, така и свои оригинални аранжименти на джаз, танго и филмова музика. Концертът е посветен на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз.
Пражкият струнен квартет „Epoque“ е основан в началото на 1999 година. В настоящия ансамбъл участват Владимир Клански (първа цигулка), Давид Покорни (втора цигулка), Владан Малиняк (виола) и Витек Петрашек (виолончело). Музикантите, които имат класическо образование и са отлични солисти и камерни изпълнители, са обединени от общите си артистични възгледи и от интереса към различни музикални жанрове отвъд строгите рамки на класическата музика.
„За концерта ни в България сме подготвили пъстра и богата програма с широк диапазон от композиции от различни исторически епохи – от стари чешки майстори, до модерни пиеси от ХХ век“, обяви виолончелистът Вит Петрашек и доълни: „Концертът ще започне с бароков автор, който е от Чехия – Франц Ксавер Рихтер. Разбира се, няма как да не се спрем и на музика от Антонин Дворжак, който е създал значимо творчество за струнен квартет. Програмата ще продължи с пиеса, създадена специално за квартета от Ян Кучера, наш колега, съвременник, както и с музика от филма „Високият рус мъж с черната обувка“ от Владимир Козма. Ние всички считаме музиката на Козма за гениална.“
Ще звучат още пиеси от джаз легендата Джанго Райнхард, от полския цигулар и композитор Матеуш Смочински и от майстора на тангото Астор Пиацола.
„Нашите послания, както и посланията на много хора в Европа и света, са свързани с напрежението, което съществува в момента в Европа. Тежи ни ситуацията на източната граница и бихме искали да отправим послание за мир. Колкото и тривиално да звучи, вярваме, че това е мечта на много хора, макар в днешно време да е малко трудно да го изразим“, каза музикантът.
Концертът ще се състои на 7 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации