Кристи Пую идва в София за наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум

 Кристи Пую идва в София за наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум

Румънският сценарист и режисьор Кристи Пую пристига в София, за да получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на на 25-ия София Филм Фест и да представи последния си филм „Имението“.
Неговото творчеството е една от причините светът на киното да обърне поглед към страната му. Той е основоположник на прочутата румънска „нова вълна“. Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия си пълнометражен филм „Стока и мангизи“, последван от „Цигари и кафе“, отличен със „Златна мечка“ за късометражен филм на Берлинале 2004.
„Имението“ пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на филма е утопично-философският текст на руския мислител Владимир Соловьов „Три диалога за войната, прогреса и края на историята“, написан малко преди смъртта му през 1900 година.
Гостуването на Кристи Пую е на 18 и 19 септември в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации