Ламбо от София

 Ламбо от София

Стефан Данаилов е най-сниманият български актьор със 150 роли в киното – рекорд, с който малцина световни актьори могат да се похвалят. Той е и сред най-обичаните наши актьори и преподаватели. Новият филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев „Ламбо от София“ се фокусира върху малко известни факти от живота на един от най-известните българи.
Филмът показва местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното училище, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев и Йосиф Сърчаджиев, колеги и екранни партньори като Цветана Манева и Елена Райнова. Той прави любопитен паралел между София от 60-те и 70-те години на миналия век и днешната столица. Показват се кадри от филми с участието на Ламбо, превърнали София в снимачна площадка. Включени са и документални кадри и снимки на Данаилов, които се показват за първи път. За реализацията на филма съдейства Столична община.
„Беше сложна задача да намерим нов, неочакван поглед към един толкова популярен човек, какъвто е Стефан Данаилов. Фокусът върху неговия роден град, детство, семейство и кариера беше драматургична находка. Ламбо е заснел около 15 филма в София – от първия с негово участие „Следите остават“ до един от последните му – „Правила“, коментира Георги Тошев. За новия документален проект Тошев открива и Вера Дукова, която играе момичето в „Следите остават“ от 1956 година.
„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“. От смъртта му минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. „Човек е създаден, за да се вълнува“, така ми казваше той. Оказа се прав. Спомените на всеки човек са лични. Стефан Данаилов умееше да дава смисъл на другите. Често повтаряше, че животът е като игра на карти – дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно своите. Този филм носи носталгията по едно отминало време. Той е лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване“, добавя Тошев.
„Ламбо от София“ ще бъде излъчен на 10 декември в поредицата „непознатиТЕ“ на биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации