Леа Коен с нова документална книга

 Леа Коен с нова документална книга

Новата книга на Леа Коен „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.идва след двата успешни романа „Рафаел“ и „ЖЕНИТЕ ОТ КИНО РОЯЛЪ“, в които авторката разказва историята на България от 30-те и 40-те години на миналия век през съдбата на евреите индустриалци.
Настоящата книга (втора поред след „Ти вярваш“, издадена през 2012 година) е съпроводена с копия на документи, някои от които неизвестни на широката общественост. Трудът е резултат от близо 20-годишни проучвания и е посветен на 80-годишнината от спасението на българските евреи, което ще бъде отбелязано от българската и световната демократична общност в началото на 2023 година. Предговорът е на Стюарт Ейзенстат, специален съветник на Антъни Блинкен по въпросите на Холокоста и председател на борда на Държавния музей на холокоста във Вашингтон.
В „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“ Леа Коен разказва за събитията, личностите и идеите на една мрачна епоха, която продължава да вълнува българското общество и днес.Темата за холокоста, и преди всичко за спасението, несъмнено силно вълнува българското общество и остава и до днес един от най-дискусионните исторически сюжети. Събитията между 1940 и 1944 година, когато под влияние на нацистката идеология евреите са подложени на гонения, са изпитание както за българското еврейство, така и за целия народ. Историческите есета в тази книга са за този драматичен епизод от българската история, еднакво болезнено преживян и от евреи, и от българи.
Книгата ще бъде представена на 27 юни в Еврейския културен дом с участието на проф. Александър Оскар, Иванка Гезенко и Михайлина Павлова и на 2 юли на Sofia Summer fest с участието на Михаил Заимов.
„Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“ се издава от „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации