Летният сезон на Софийската филхармония на две открити сцени

 Летният сезон на Софийската филхармония на две открити сцени

Флаутисимо

И тази година Софийската филхармония ще зарадва почитателите на класическата музика със селектирана програма от любими на публиката творби. Две са сцените, на които публиката ще се срещне с Националния оркестрър и неговите камерни състави – Парк-театър „Борисова градина“ и атриумът на „Квадрат 500“.
На 3 юли. в Парк-театър „Борисова градина“ ще звучат шедьоври на европейската филмова музика под палката на маестро Григор Паликаров. Концертът La Dolce Vita включва творби от Енио Мориконе, Луис Бакалов, Стелвио Чиприани и Нино Рота. На същата сцена на 10 август концерт-спектакълът „Веберови“ от Феликс Митерер ще разкаже любопитни подробности за живота на Волфганг Амадеус Моцарт. На сцената заедно с Филхармонията ще се качат сопраното Вера Гиргинова и актьорите: Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Режисьор е Борислав Петранов. Третият концерт в Парк-театър „Борисова градина“ е на 4 септември. „Холивуд“ ще потопи зрителите в света на Джон Уилямс и Вангелис. Емблематични филмови пиеси на двамата гении ще звучат в изпълнение на Националния оркестър и Националния филхармоничен хор.
И тази година откритото пространство на атрума на галерия Квадрат 500 ще посрещне камерните състави на Филхармонията. Програмата включва Струнен квартет „София“ с валсове, танго и евъргрийни от Йохан Щраус-баща, Карлос Гардел и Астор Пиацола на 10 юли. На 17 юли ще звучат творби от Паганини и Турина в изпълнение на Кварто квартет „На юг“ Класик Арт и младите дарования Александър Маджаров – валдхорна ,Алина Михайлова – виолончело и Сара Пейчева – контрабас ще интерпретират творби на Хайдн, Моцарт, Бетовен, Вивалди, Шпергер на 24 юли. На 31 юли творби от Моцарт, Макмайкъл, Румен Бояджиев-син и Карл Мария фон Вебер ще изпълнят Флейтовият квартет „Флаутисимо“ и Весела Тричкова – арфа. 14 август е запазен за Дуо Ризови и специалното участие на Кирил Матанов – виола и Кристиана Алпиева – виолончело за творби от Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа. Струнният квартет „Фрош“ ще излълни произведения на Хенрик Гугецки и Роберт Шуман на 21 август. На 28 август вокалният състав „Славяни“ ще представи музикален калейдоскоп с творби от различни епохи. Домакините от галерията предоставят възможността на всеки, закупил билет за концерта да разгледа колекциите на „Квадрат 500“ в рамките на деня на концерта.

Велин Манов

Подобни публикации