Литературен дебют на актьора Валери Йорданов

 Литературен дебют на актьора Валери Йорданов

Излезе от печат сборникът „Гризачи“. Автор на удивителните разкази от дядовци и внучета е талантливият български актьор Валери Йорданов.
Героите имат свои пълнокръвни прототипи, хора, от които авторът се е възхищавал като дете: сурови в изпитанията, но и раними, по мъжки смели, но мъдри, тъгуващи, обичащи… Чудаци. Светът е уловен през погледите на изстрадания опит и на детската чувствителност, свързващи се в пространство, където понятията „родов корен“, „чест”, „достойнство” и „любов” са в основата на живота. Дядовци и внучета влизат в своеобразен романтичен диалог, чертаещ дълбинната, непрекъсната линия на съществуването.
Валери Йорданов е актьор, сценарист, режисьор, познат на широката публика с десетки запомнящи се изяви в киното и на театралната сцена. През 2009 година прави своя дебют като сценарист и режисьор в киното, заедно с Иван Владимиров, с филма „Кецове“, селектиран в програмата на няколко престижни фестивала. Има множество отличия за превъплъщенията си в театъра; последната му роля е Рамадан Дервишов в моноспектакъла „Караконджул“, за която печели ИКАР 2021.
Настоящият сборник от „незаснети” разкази е дебютната му книга. Предстои нейната премиера в рамките на фестивала на изкуствата Аполония в Созопол.
„Гризачи“ се издава от „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации