Литературни награди „Перото“

 Литературни награди „Перото“

За осма поредна година Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК ще връчат своите награди. От 2015 година насам те се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас.
По традиция престижната статуетка, дело на големия скулптор проф. Емил Попов, ще получат творци с принос към българския литературен контекст, избрани сред номинираните в пет категории: „Детска литература“, „Поезия“, „Проза“, „Превод от български на чужд език“ и „Дебют“. По време на официалната вечер ще бъде връчена и Голямата награда за цялостен принос.
Журото, което ще определи победителите, включва: Цвета Брестничка – програмен директор на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи за 2020 и 2021 година, доц. д-р Ани Бурова – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, редактор в „Литературен вестник и литературeн критик. доц. д-р Невена Панова – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, главен редактор на издателство „Панорама” на Съюза на преводачите в България, класически филолог, преводач, Иван Ланджев – поет, есеист и сценарист. Доктор по руска класическа литература и Николай Колев – продуцент на предаването „Култура.бг” по БНТ. Първоначално то излъчва по десет автори и преводачи в категориите, сред които избира трима номинирани – т.нар. окончателен списък, който ще бъде ясен на 24 октомври, а на церемонията по награждаването излъчва финалния победител.
Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 2 ноември.

Велин Манов

Подобни публикации