Лозаро-винарският бранш заряза лозите в село Еленово

 Лозаро-винарският бранш заряза лозите в село Еленово

Едоардо Миролио

Представители на лозаро-винарския сектор посрещнаха заедно празника Трифон Зарезан в лозята на винарна „Едоардо Миролио“ край село Еленово, община Нова Загора.
Ива Митева, заместник-председател на 47-ото Народно събрание, Борис Михайлов – изпълнителен директор и Владимир Атанасов заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара и Едоардо Миролио, собственик на едноименната винарна зарязаха ритуално лозите в масива на винарната.
Участниците в събитието си пожелаха успешна година за сектора, плодородие и здраве през 2022 година. Ива Митева поздрави присъстващите с успешна година и каза: „Виното да бъде по-пивко, по-лудо така, както е любовта“. На добър час на всички лозари и винари пожелаха собственикът на избата Едоардо Миролио, кметът на община Сливен Стефан Радев и Пепа Генчева, заместник областен управител на област Сливен. В тържественото зарязване участваха и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България и поп изпълнителят Красимир Аврамов, известен като Човека глас.
Йордан Чорбаджийски коментира: „Предстои неизбежно поскъпване на българските вина заради повишените цени на енергоносителите, а най-належащ е проблемът със субсидиите на гроздопроизводителите: Трябва да се намери механизъм, с който да се подпомогнат лозарите, защото субсидиите, които получават те в момента, са колкото за декар пасище – 15 евро.“
Празникът продължи с тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприян и фолклорна програма.

Велин Манов

Подобни публикации