Любовната история на Ундине

 Любовната история на Ундине

Доброто арт кино е живо. Неговите почитателите ще се радват на лентата на германския режисьор Кристиян Пецолд „Ундине“ през новата филмова седмица.
„Хора! Вие сте чудовища!“ Така започва разказът на Ингеборг Бахман „Ундине си отива“. Ундине е предадената жена на водите. Според мита тя живее в езеро в гората. Влюбен мъж, чиито чувства са несподелени и безнадеждни, който не знае какво да прави със себе си или с напразната си любов, който страда от абсолютно отчаяние… може да отиде в гората, до брега на езерото и през сълзи да произнесе името на Ундине. Тогава тя ще дойде. И ще го обича! Тяхната любов ще е скрепена с клетва. Ако тя бъде предадена – човекът трябва да умре.
Във филма Ундине е историк и работи като екскурзовод в Берлин. Основната ѝ тема е развитието на града в перспективата на историята. В самото начало на историята тя е изоставена, предадена е от нейния любим. Следвайки магическите нишки на легендата, тя трябва да му отмъсти и да го убие, но Ундине се противопоставя на мита. Тя не иска да се връща към проклятието, към езерото в гората. Тя не иска да си тръгне. Тя иска да обича. Тя среща друг. Тази любовна история разказва филмът „Ундине“.
В главните роли влизат Паула Беер и Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса, а филмът получава наградата на ФИПРЕССИ на Берлинале.

Велин Манов

Подобни публикации