Любов по време на глобални климатични промени

 Любов по време на глобални климатични промени

Романът „Любов по време на глобални климатични промени“ предизвика фурор на чешката литературна сцена. Още с излизането спечели наградата „Магнезия Литера“ за проза.
В книгата на Йозеф Панек се оглежда животът му. Авторът е интересна личност, посветила се на науката и пътуванията. Той е учен със свой собствен път в областта на молекулярната генетика. Дълги години живее в Австралия и Норвегия, но решава да се завърне в родната Чехия.
По страниците на „Любов по време на глобални климатични промени” главният герой се озовава в съмнителен хотел в Индия. Предупреден е от приятели, че местните момичета дават всичко, за да спечелят бял мъж, с когото да заминат за Европа. Случва се неминуемото и той се влюбва в една от онези индийки, за които го предупреждават. Но красивото момиче се оказва учен, презрян от индийското общество, но добре приет в научните среди. Следва кратка и бурна любов. Двамата герои се впускат в особено пътешествие – да разказват истории за моментите, когато са се чувствали различни, пренебрегнати, отхвърлени.
Преводач на романа „Любов по време на глобални климатични промени“ е Деница Проданова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации