Любомир Денев-син дирижира произведение на баща си

 Любомир Денев-син дирижира произведение на баща си

Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представи Концерт за ударни от баща му – композитора Любомир Денев. Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн, а солист ще бъде македонски пианист Дино Имери.
Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986 година. Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от ансамбъл „Полиритмия“ Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов. Солисти ще бъдат и перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.
Ленард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, публицист и музикален пропагандатор е популярен сред най-широка аудитория. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн винаги търси в музиката си, както и на сцената, общуването с широката аудитория. Неговият идеал, по собствените му думи, е „земната музика, тясно свързана с такива старомодни неща като човешките отношения…”
Втората симфония е вдъхновена от забележителната едноименна поема „Времето на тревогите: барокова еклога“ на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947-а, тя е определена като „провал“ от страна на критиката в притурката за литература на „Таймс“. Само броени месеци след това Одън получава „Пулицър“ (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с „поетичната си виртуозност“ и пише втората си симфония, вдъхновен от нея. Нещо повече – той изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 година.
Концертът ще бъде на 3 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации