Людмил Ангелов и Саша Гьотцел заедно на сцената

 Людмил Ангелов и Саша Гьотцел заедно на сцената

Саша Гьотцел

Двама безапелационни любимци на родната публика гостуват на Националния оркестър.
Главният гост-диригент на Софийската филхармония, харизматичният Саша Гьотцел и виртуозният пианист Людмил Ангелов ще представят революционният за времето си Първи концерт за пиано на Йоханес Брамс. Маестро Гьотцел включва в програмата и „Соната“ за медни духови инструменти от Джовани Габриели, „Фанфари“ от Пол Дюка , „Фанфари“ от Рихард Щраус и Втора сюита от балета „Дафнис и Хлое“ от Морис Равел.
Йоханес Брамс е на 20 години, когато се представя на Роберт Шуман. Шуман моли госта да му изсвири някои от своите произведения. Възхитен, веднага извиква съпругата си Клара (известна концертираща пианистка) да чуе талантливия младеж. Брамс остава цял месец в дома им. Време, изпълнено с музика и вълнуващи разговори за изкуството. Нещо повече, Шуман превръща неизвестния композитор в сензация с последната си „лебедова“ статия „Нови пътища“ в списанието Neue Zeitschrift fur Musik, което издава: „Аз знаех и се надявах, че ще дойде Онзи, който е призван да стане идеалният изразител на времето. Онзи, чието майсторство няма да се появи с боязлив кълн от земята, а изведнъж ще разцъфне с пищни цветове. И той дойде! Този светъл юноша, над чиято люлка са бдяли грации и герои“. Такава е атмосферата, в която се ражда Първият концерт за пиано и оркестър в ре минор. Шуман насърчава младия творец да излезе извън рамките на клавирната и камерна музика, която до този момент е пишел. Първите му клавирни сонати нарича „скрити симфонии”. Брамс не е така уверен в потенциала си на симфоник. Концертът, който завършва през 1858 година, е написан след дълъг процес на творчески метаморфози.
Първото публично представяне на концерта – на 22 януари 1859 година под диригентството на Йозеф Йоахим с Хановерския придворен оркестър, солистичната партия свири Брамс – преминава благополучно, макар и без голям успех. Следващото изпълнение в Лайпциг на 27 януари с Гевандхаус оркестър под диригентството на Юлиус Ритц, композиторът нарича „блестящ и решителен провал“. Едва с третото изпълнение – отново под диригентството на Йоахим, концертът е оценен по достойнство и заема достойно място в репертоара на най-големите пианисти и оркестри.
Произведенията на Габриели, Дюка и Щраус отдават значимото на великолепните медни духови инструменти, които играят важна роля в творбите. Вечерта ще завърши с една от най-красивите любовни теми в балетната литература – Втората сюита от балета „Дафнис и Хлое“.
Концертът ще бъде на 21 април в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации