„Лятно театро“ в Царево

 „Лятно театро“ в Царево

Балон като слон шоу със сапунени балони. Снимка: Росина Пенчева

По покана на община Царево в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“.
Той е специален подарък от общината към децата на града и техните родители. В разгара на турнето „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза“ в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.
Програмата в Царево включва забавления за деца и техните родители през целия ден. Празникът започва в 10 часа в Морската градина с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 11 ч малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 11,40 ч следва „Кукли от фермата“ – еко работилница за кукли от зеленчуци. След пауза през най-горещите часове „Лятно театро“ продължава на централния площад в 19 ч с шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър „Мале Мале“ и впечатляващите му номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури. Родителите също няма да скучаят. За тях от 20,10 ч организаторите са предвидили стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговата дясна ръка Бай Тъньо. Те идват със спектакъла „Образцов дом“ – весело и уж НЕбюрократично шоу с ценни съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми.
За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в Морската градина.
Фестивалът продължава в Смядово на 27 август и Девня на 28 август .
„Лятно театро“ ще бъде днес, 12 август в Царево със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации