Магично преживяване с „Красавицата и Звяра“

 Магично преживяване с „Красавицата и Звяра“

Приказният спектакъл „Красавицата и Звяра“ ще предложи магично преживяване на публиката. Една от най-популярните приказки в последните 300 години ще очарова деца и възрастни с великолепното съчетание на музика, актьорска игра, хореография и костюми.
„Побеждава този, който победи себе си“ – това е мотото на премиерата на мюзикъла на Бродуей на 18 април 1994 година. Към него се придържа и режисьорът Петко Бонев. За него „Красавицата и Звяра“ е предизвикателство, невероятен проект, характерен със своите вълшебства, който той и екипът на Държавна опера – Варна пресъздават на сцената така, че всичко да изглежда истинско. Сценография и костюми са дело на Ася Стоименова и с тях идва първото впечатление за публиката – визуалното въздействие. На сцената ще се разгърнат красотата на природата в нейната зимна и лятна картина, бляскавият, а след това омагьосан замък, за което помага 3D мапингът на Лора Руневска. Благодарение на диригента Страцимир Павлов и хореографа Анна Пампулова красивата музика на „Красавицата и Звяра“ се вплита в сюжета и изпълва сетивата с наслада.
Историята на красивата Бел и преобразения в звяр принц е любима на малки и големи. Вълшебствата в нея не спират от началото до самия край. „Позволил съм си като автор на спектакъла да добавя и няколко неща от филма, които лично мен много ме вълнуват и които смятам, че непременно трябва да бъдат видени. Прибавил съм и някои други реплики от филма, които хората очакват да чуят“, казва Бонев.
„Аз съм от поколението, което гледаше първите анимационни филми на Дисни. Харесвам анимацията и съм щастлива, че ме избраха за ролята на Бел“, коментира Мария Атанасова и допълва: „Работата върху „Красавицата и Звяра“ много ме обогати и ме научи на неща, които досега не са ми трябвали в операта – фехтовка, танци“.
Драматичият актьор Михаил Сървански е изборът на Петко Бонев за Звяра. „За щастие, аз познавам доста добре образа на Звяра, тъй като преди 4 години бях одобрен от ръководството на Дисни за озвучаването на българската версия на филма. Тогава работих усърдно върху самия персонаж и детайлите в неговия характер. Това много ми помогна сега в пресъздаването на образа на Звяра, който се променя извървявайки дълъг и сложен път“, разказва Сървански.
Спектакълът ще бъде на 14 ноември в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации