Магията на Брамс в зала „България“

 Магията на Брамс в зала „България“

Публиката ще се потопи в магията на Йоханес Брамс, представена от виртуозния пианист Фидоси Керчев и Софийската филхармония под палката на Константин Илиевски. Програмата включва Втория концерт за пиано и Втора симфония на германски гений, съчетал класическите форми с романтично звучене.
Йохан Брамс е един от най-големите музиканти от епохата на Романтизма. Композитор и пианист, автор на четири симфонии, инструментални концерти, камерни опуси и произведения за пиано, хорови композиции и повече от 200 песни, майстор на симфоничния и сонатния стил през втората половина на XIX век, той създава творчество, в което утвърждава романтичния патос и красотата на музикалната идея, възраждайки жизнеността на класическите музикални традиции и композиционно-драматургични принципи. Музиката му оказва силно влияние върху творчеството на редица композитори от края на XIX и началото на XX век.
Брамс започва да пише Втория клавирен концерт през 1878 година по време на свое пътуване до Италия. След няколко прекъсвания на работата, той все пак го завършва през 1881 година. Въпреки вдъхновението на италианската атмосфера, концертът е типично немски. Брамс е солист на премиерата в Будапеща през ноември 1881 година. Творбата веднага се харесва на публиката и е изпълнявана многократно и от Брамс, и от Ханс фон Бюлов. Музиката на концерта е грандиозна, с епичен размах. Към класическата тричастност Брамс добавя скерцо. Смята се, че материалът в скерцото е отпаднал от Цигулковия му концерт и е преработен, за да бъде съхранен.
За разлика от героичната Първа симфония, върху която композиторът работи в продължение на почти 15 години, Втората е създадена само за няколко. Премиерата е на 30 декември 1877 година от Виенската филхармония под ръководството на диригента Ханс Рихтер. Симфонията е приета с овации. Близкият на Брамс музикален критик Едуард Ханслик пише във възторжения си отзив, че от началото до края тя е изпълнена с нови мисли и е най-убедителното свидетелство за жизнеността и плодотворността на инструменталната музика, опровергавайки Рихард Вагнер.
Концертът ще бъде на 25 септември.

Велин Манов

Подобни публикации