Магията Цианотипия

 Магията Цианотипия

„Магията Цианотипия“ е групова изложба на деца с бежански произход.
Заедно с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков, екипът на Sito Studio реализира серия от творчески работилници с техниката цианотипия. Резултатът от тази интересна колаборация е изложба от фотографии, фотографски зинове и портрети на група деца с бежански и мигрантски произход от Иран, Ирак, Сирия, Мароко, Украйна, Русия.
Работилниците по проекта се реализираха в периода ноември 2021 – юни 2022 и запознаха младите творци с фотографията като изкуство и ги потопиха в тази визуална магия. Като продължение на фотографските работилници, децата получиха черно-бели фотоапари за еднократна употреба, с които да заснемат своето ежедневие, тук и сега. Снимките, създадени с тези фотоапарати са част от произведенията, които ще могат да бъдат видени по време на изложбата.
Предстои и организирането на уъркшоп, който цели да запознае най-младата публика практически с техниката цианотипия. Става дума за фотографски процес, датиращ от XIX век, който първоначално се е използвал за отпечатването на градоустройствени карти. В основата му стоят две фоточувствителни емулсии, нанесени на хартия, благодарение на което отпечатването на обекти или негативи става възможно.
С този свой проект екипът на Sito Studio иска да акцентира върху детския поглед за света и да подчертае, че без значение от къде идват в същността си всички деца са еднакви и имат нужда от подкрепа. Тяхната дейност е посветена на обучение, популяризиране и вдъхновяване на любители и артисти в различни артистични печатни технологии като ситопечат, цианотипия, линогравюра. Като мисия колективът си поставя запознаването на артистите и публиката с различните техники,помагайки им да навлязат в тях, и с което да ги подкрепят в творческите им амбиции.
„Магията Цианотипия“ ще бъде между 27 юни и 6 юли в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации