Мадлен Алгафари и властовата невроза

 Мадлен Алгафари и властовата невроза

„Властова невроза“ е пилотният епизод на новия сезон на подкаста „Голям да пораснеш“ на Мадлен Алгафари.
След успешните два сезона на проекта, които навигираха слушателите в правилно разчитане на болка, агресия и себеподценяване, в третия психологът се фокусира в нови и още по-актуални след последните глобални кризи теми. Всеки понеделник в продължение на 7 седмици ще излиза нова серия, която ще дава отговори на различни въпроси, изследващи дълбините на личността, помагайки ни да разбираме по-добре случващото се около нас.
„Властовата невроза е една от най-страшните диагнози на човечеството днес. Когато егото командва, а не душата, това ни разболява. Гордост, чест, достойнство – това са категории на егото, а не на душата. Ако питахме душите си, войни нямаше да има“, казва психологът Мадлен Алгафари. Най-деструктивната сила на планетата според нея е самият Човек.
Предмет на анализ на втори епизод е осъзнатостта. „Мъдреците не се стремят към политическа власт и за съжаление, те не ни управляват. Глупостта е главният фактор, писал човешката история. Хапче за глупостта е смирението“, коментира Алгафари. „То настъпва, когато осъзнаем, че е по-ценно да разбираме света, вместо да го контролираме. Най-късият път към истината и осъзнатостта е психотерапията.“
Подкастът е наличен в Сторител.

Велин Манов

Подобни публикации