Маестрото на Холивуд

 Маестрото на Холивуд

С излъчването на филма „Маестрото на Холивуд“ се отбелязва 65-ият рожден ден на един от най-известният филмов композитор в света Ханс Цимер.
„Никога не съм си помислял да се занимавам с нещо различно от музика. Въпреки че всички се опитваха да ме образоват, да ме научат да бъда добър в неща, в които се провалях. Но за мен съществуваше само и единствено музиката“, казва Цимер.
В колекцията си от награди той има всичко, за което един музикант мечтае – „Оскар“, „Грами“, „Тони“ и „Златен глобус“. Последният си „Оскар“ спечели тази година за музиката към филма „Дюн“. Ханс Цимер е най-скъпоплатеният и търсен композитор в Холивуд с над 120 филма в биографията си.
За първи път български екип е допуснат в неговия личен свят. Във филма на Георги Тошев, Николай Барулов и Антония Барулова-Михайлова Цимер разказва, че музиката го впечатлява силно още на 6 години: „Цял живот съм свирил. Но дали наистина искам да ти кажа истината? Има два начина, по които може да протече това интервю. Мога да съм много откровен и да си кажа всичко или да се скрия. Ще ти кажа всичко. Баща ми почина, когато бях на шест. И единственото нещо, което можеше да ме направи щастлив, беше свиренето на пиано“.
Във филма ще прозвучи много музика от най-популярните саундтраци, които композиторът създава за Холивуд. Зрителите ще разберат и кой е филмът, който променя из основи живота на „маестрото“. За срещите с Дъстин Хофман и Том Круз, за влиянието на електронната музика и участието му през 70-те години в различни групи като „The Buggles“ и „Krisma“ с музиканти от ранга на Тревър Хорн и Джеф Даунс, Ханс Цимер разказва откровено пред камерата. Творческият екип следва Цимер по време на световното му турне и ще покаже уникални кадри от спектакъла му, в който свири с оркестър, група и хор.
„Маестрото на Холивуд“ ще бъде излъчен на 15 октомври по биТиВи, като част от поредицата „непознатиТЕ“.

Велин Манов

Подобни публикации