Македонски брас квартет в София

 Македонски брас квартет в София

Македонският брас квартет се завръща за втори концерт след успеха си през 2019 година.
В София ще гостуват Стоянче Косовски – тромпет, Александар Златески – тромпет, Горан Янев – валдхорна и Владан Дробицки – тромбон. В програата са включени произведения от Георг Фридрих Хендел, Хенри Пърсел, Морис Равел, Николай Римски-Корсаков, Астор Пиацола и Александър Алябиев.
Македонският брас квартет е създаден през 2013 година, когато започват и първите му изяви. Музикантите са колеги, работещи в Националната опера и балет в Северна Македония. Изнасяли са концерти в Кавадарци, Прилеп, Битоля, Охрид, Тетово, Берово и Скопие, както в рамките на фестивали, така и самостоятелно.
Стоянче Косовски е първи тромпетист в Национална опера и балет от 2005 година, сътрудничи и с Битолската камерна опера, Националната филхармония, Градските оркестри на Битоля и Скопие, проектни оркестри от Австрия и Белгия. Александар Златески е първи тромпетист в Националната опера и балет, сътрудничи и с градския оркестър, Националната филхармония и Сдружението на джаз музиканти. Горан Янев е първи валдхорнист на Националната опера и балет, сътрудничи и с Националната филхармония, проектни оркестри от България и оркестъра за филмова музика Fames в Скопие. Владан Дробицки е първи тромбонист на Националната опера и балет, сътрудничи и с Градския оркестър на Скопие, Националната филхармония и Сдружението на джаз музиканти.
Концертът ще се състои днес, 13 октомври в КИЦ на РСМ.

Велин Манов

Подобни публикации