Мария Бакалова с поредна номинация

 Мария Бакалова с поредна номинация

Мария Бакалова продължава да бъде номинирана за престижни отличия. Сега това направи Британска академия за филмово и телевизионно изкуство. Българката ще се бори за наградата на БАФТА в категорията за най-добра поддържаща актриса. Нейни конкурентки за статуетката ще бъдат Ниамх Алгар, Косар Али, Доминик Фишбек, Ашли Мадекве и Юн Ю-Джун.
„Земя на номади“ и „Рокс“ водят с по седем номинации. С по шест са „Манк“, „Бащата“, „Минари“ и „Момиче с потенциал“. Наградата за най-добър филм ще си оспорват „Бащата“, „Мавританецът“, „Земя на номади“, „Момиче с потенциал“ и „Процесът срещу Чикаго 7“. Бъки Бакрей, Радха Бланк. Ванеса Кърби, Франсис Макдорманд, Вунми Мосаку и Алфри Удард са номинирани за най-добра актриа, а за наградата за най-добър акьор ще се борят Риз Ахмед, Чадуик Боузман,, Адарш Гурав, Антъни Хопкинс, Мадс Микелсен и Тахар Рахим.
През миналата година Академията беше остро критикувана, когато не номинира нито един цветнокож актьор или актриса. Това бе и причината тя да промени правилата си за избор. В резултат сегашните номинации са разнообразни – 16 от 24-те актьори не са бели, а за най-добър режисьор ще се състезават четири жени.
Победителите ще станат известни на 11 април.

Велин Манов

Подобни публикации