Марко да Силва Ферейра закрива One Dance Week

 Марко да Силва Ферейра закрива One Dance Week

Снимка: Jose Caldeira

Спектакълът „Бизон“ на един от най-изтъкнатите португалски таланти Марко да Силва Ферейра ще закрие One Dance Week.
Заедно с Амала Дианор, чийто спектакъл „Сигифен“ откри изданието на фестивала, Марко да Силва Ферейра е един от подкрепените от Big Pulse Dance Alliance артисти, а следващият му спектакъл Carcass, копродуциран от One Dance Week, ще бъде един от големите акценти на изданието на фестивала през пролетта на 2023 година.
Под привидното спокойствие се надига революция, а лапите на звяра се отварят за прегръдка. Както в природата бизоните, тези символи на грубата сила, под дебелата си кожа са не страшилища, а лесна плячка, така и на сцената стереотипите се размиват до нови значения и форми, разкривайки друга вътрешна сила под пластовете на очакванията.
Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра среща публиката с грубовати емоционални киборги, които не са способни просто да съществуват. Те умеят да усещат фините струни на докосването с мускулестите си тела, да разпознават ясно миризмите, да виждат с орлов поглед, да са подвластни на магията на емоциите. Всички страдаме и се страхуваме, всички искаме да сме желани и да обичаме, да се впишем някъде, да принадлежим, но се оказваме затворени зад бронята на изолацията, заклещени в кутийките на самоопределението. В кръговрата на спектакъла „Бизон“ се сблъскват истерия и меланхолия, животът е валс, а танцът съществува, за да въвлече всички ни в танго. Един постоянен пулс задава темпото под ехото на мелодиите на скритото в нас. Полът избледнява, за да освободи пространство за едно сурово, крехко и красиво съществуване.
Един от най-изтъкнатите таланти на Португалия, известен с вплитането на хип-хоп, стрийт и градски танци и теми в съвременните изпълнителски изкуства, този път Марко да Силва Ферейра търси каква чувствителност да създаде на сцената днес. От каква чувствителност имаме нужда? Докъде се простира интимното пространство? Как да правиш изкуство, ако ти е все по-трудно да се разбереш?
Спектакълът ще бъде на 5 юни в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Велин Манов

Подобни публикации